събота, 26 март 2011 г.

Без гол и без Евро 2012 за България и Швейцария

България и Швейцария си спретнаха самоубийствено реми на Националния стадион "Васил Левски", след като завършиха 0:0. Така двата отбора се изравниха по мачове с Англия и Черна гора в група "G", но остават с по четири точки, докато съперниците ни са с по десет на върха.

Трябва да се отчете страхотната амбиция, която "лъвовете" демонстрираха през първото полувреме. Футболистите ни, в доста променен състав, показаха едно различно и оптимистично лице.

Капитанът Стилиян Петров записа мач номер 100 с националната фланелка, а Спас Делев направи дебют. В защита Костадин Стоянов и Иван Иванов показаха синхрон, Бандаловски бе стабилен, а Ивелин Попов блестеше с техника и скорост.

Всичко това обаче се оказа недостатъчно, за да пробие типичния за Швейцария бетон. Отмар Хицфелд бе спретнал същото катеначо, което отборът му демонстрира и на Световното първенство в ЮАР.


Двубоят започна изненадващо добре за нас. Какво е правил Лотар Матеус не е ясно, но българските футболисти не са започвали да играят с такъв хъс от години.

Така още в 1-та минута Ивелин Попов бе изведен изненадващо от тъч в наказателното поле и стреля мощно от въздуха към далечния ъгъл, но не намери рамката на вратата.

Осем минути след това и Макриев можеше да се разпише, след като се откъсна от опеката на бранител и успя да засече с глава остро центриране в наказателното поле, но също не бе точен.

Над всички в атаката ни обаче бе Ивелин Попов, който наистина ядеше тревата на "Васил Левски". Именно той в 20-та минута, макар и нечестно, със симулация, успя да ни спечели пряк свободен удар на около 25 метра от вратата. Благо Георгиев застана зад топката и стреля мощно, но право във Вьофли.

След леко затишие от около десет минути отново избухнахме. Ивелин сътвори жестока контраатака, при която пробяга близо 50 метра сам, пусна към Макриев, а той центрира на точката на дузпата, където Стенли засече, но над гредата.

Още в следващата атака и Швейцария успя да сътвори първата си сериозна атака, която като по чудо не бе реализирана. При едно центриране в наказателното ни поле Щрелер надскочи всички и с глава подаде към Фрай, който пък от 5-6 метра засече право в тялото на Ники Михайлов и вратарят ни с крак изби, а после и Благо Георгиев изчисти точно преди Желсон Фернандес да стреля.

Постепенно темпото спадна, но "лъвовете" не изпуснаха контрола на мача. Дори в 44-та минута Занев си позволи да изненада всички, като стреля изключително силно от около 30 метра, а топката прелетя на сантиметри от горната греда.

Второто полувреме обаче не бе толкова силно, колкото първото. Мотивацията отново бе висока в нашите редици, но сякаш тази прекомерна амбиция ни пречеше в завършващата фаза, защото допускахме елементарни грешки.

Изглежда и умората си каза думата, защото след 65-та минута не успяхме дори да приближим опасно вратата на Швейцария. На свой ред лисицата Отмар Хицфелд направи две бързи смени и тактиката на гостите стана доста по-атакуваща.

Преди това обаче в 54-та минута Манолев можеше да открие резултата. Ивелин Попов центрира меко в наказателното поле и преквалифицираният като крило футболист с глава засече, но не и точно.

Десет минути след това дойде и втората голова възможност за гостите. Лихтщайнер центрира в пеналтерията ни и Фрай с глава засече много точно, прати топката под гредата, но и Николай Михайлов внимаваше и успя с върха на пръстите си да избие в корнер.

Единственото, което успяхме да направим ние обаче бе един посредствен удар на Делев от около 20 метра, който попадна право в ръцете на Вьофли.

Полека швейцарците започнаха да ни пресират, ние грешахме все повече и повече и равенството изглеждаше като най-логичния резултат. В крайна сметка нито един от двата тима не показа достатъчно класа, за да вкара късен гол, а ремито, макар и престижно, е неприятно и за двете страни.

България - Швейцария 0:0

България: Михайлов, Манолев, Бандаловски, Занев, Иванов, Стоянов, Петров, Георгиев, Делев (81, Лазаров), Попов (85, Ангелов), Макриев (52, Генков)

Швейцария: Вьофли, Лихтщайнер, Циглер, Берген, Грихтин, Бехрами (16, Фернандес), Инлер, Щрелер (77, Гавранович), Щокер (67, Дердьок), Фрай, Джемайли


Източник gol.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар