понеделник, 28 март 2011 г.

Легендарният Иван Лендъл става треньор на Анди Мъри

Най-успешният тенисист на Великобритания в последните 75 години Анди Мъри си намери нов треньор. Изборът на талантливия играч падна върху един от легендарните шампиони от близкото минало: Иван Лендъл.

Чешката легенда е споделил пред приятели, че има намерение да се впусне в треньорската професия, с цел да превърне Мъри от голям талант в голям шампион.

До момента Мъри има три финала в турнири от Големия шлем, но и в трите случая губеше безславно, след две загуби от Роджър Федерер и поражение от Новак Джокович в Австралия в началото на тази година. От 9 сета на финал от Големия шлем, Мъри няма нито един спечелен.

Любопитното е, че носителят на цели 8 титли от Големия шлем Лендъл е загубил първите си четири финала от Шлема, преди да се превърне в истинска машина, която печелеше турнир след турнир.

В периода 1981-83 година Лендъл губи на два пъти от Джими Конърс, пада от Матс Виландер и Бьорн Борг в своите първи четири финала в най-важните турнири в професионалния тенис.

В момента Лендъл е на 51 години и е готов да започне веднага треньорската си кариера, твърди "Дейли мейл". Чехът е заявил своята готовност де преобрази Мъри, тъй като по-добре от всеки друг знае какво е да си голям талант, да си близо до върха и да не стъпиш на него в първите си опити.

Според повечето анализатори 23-годишният Мъри има проблем с всички свои треньори най-вече заради липсата на респект към тях. С Лендъл този проблем автоматично отпада.

След като се класира на финала в Австралия, Мъри загуби всичките 9 сета, които игра от финала до днес. Това е довело до решението му да потърси помощ от голямо име в тениса.

В момента в щаба на Мъри са неговият близък приятел Дани Валверду и бившият тенисист Алекс Кореча, както и майката на Мъри - Джуди.

Лендъл спечели своята първа титла от Големия шлем през 1984 година - три години след първия му загубен финал. Статистиците веднага изчислиха, че ако се следва аналогията с Лендъл, Мъри трябва да спечели своята първа мейджър-титла тази година, тъй като загуби първия си финал в Големия шлем от Федерер през 2008 година.

Иван Лендъл ще подходи бащински към Анди Мъри, съдейки по това, че легендата на световния тенис има 5 дъщери. Сега Лендъл ще има идеална възможност да се занимава отново с тенис, след 17-годишна пауза. И то с един от най-талантливите играчи, появявали се на корта през последните десетина години.

Лендъл създаде тенис-академия във Веро бийч, Флорида. Академията е близо до Маями, където Мъри прекарва част от времето си, когато не е по турнири.

Според повечето специалисти, Лендъл и Мъри са сходни като тенисисти. И двамата са интелигентни, винаги анализират ситуацията на корта и имат вродено чувство към топката.

Лендъл ще иска уверение, че неговата дума ще тежи на мястото си, тъй като Мъри често пренебрегва съветите на треньорите си и много често дори жестикулира гневно към тях по време на мачовете си.
В момента Мъри ще остане в Маями заедно с приятелката си Ким Сиърс, което ще му даде идеална възможност да започне тренировки с Иван Лендъл още тези дни.

Източник gol.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар