вторник, 29 март 2011 г.

"Лъвовете" гризнаха в контрола Кипър - 1:0

България чукна с 1:0 Кипър в контрола и си върна частично за онова 1:4 преди две години в световна квалификация.

Проверката се игра в Ларнака, а попадението за "лъвовете" вкара Мартин Петров в 35-ата минута.

Селекционерът Лотар Матеус бе направил доста промени в състава от равенството 0:0 с Швейцария преди дни, но това не попречи на националите ни да запишат пълен успех.

Добри оценки заслужават всички "лъвове", които отново демонстрираха желание за игра и битка.

Трябва обаче да се отбележи, че националите ни допускаха елементарни грешки във всяка една зона на терена, от които по-сериозен тим би се възползвал, но отново изглеждахме като отбор, едно цяло и заслужено взехме победата.

Двата състава започнаха предпазливо контролата. В началните минути темпото бе предпазливо, а играта се водеше основно в средата на терена. В 6-ата минута Александру центрира от ъглов удар, но Костадин Стоянов с глава изчисти топката в предни позиции.

Постепенно кипърци упражниха териториален натиск, като домакините притиснаха "лъвовете" в собствената им половина. В 9-ата минута Ефрем бе оставен сам на границата на малкото наказателно поле и стреля с глава, но право в ръцете на Владо Стоянов.

Груба грешка в отбраната на България и на Мартин Петров, който закъсня да покрие Ефрем. Малко по-късно последва центриране на Христо Янев от пряк свободен удар и неумела намеса на Йоргалидис, но Цецо Генков не се възползва от грешката на вратаря на Кипър.

В 19-ата минута Кипър ни вкара, но за наш късмет бе вдигната доста съмнителна засада на Митидис, който с глава стреля и прати топката в лявата греда, а от там в мрежата. Матидис бе в пасивна засада, но страничният съдия вдигна флага и ни спаси от гол.

В ответната атака за България, "лъвовете" разпилаха защитата на Кипър, но Цецо Генков с глава прети топката високо над гредата.

Това положение стимулира момчетата на Матеус, те изнесоха играта в по-предни позиции и заслужено вкараха. В 35-ата минута Владо Стоянов изрита една топка, Генков я свали с глава към Мартин Петров, който се пусна по крилото, излъга Йоргалидис и технично опъна мрежата за 0:1.

Това даде страхотен стимул в играта на България и до края на полувремето лъвовете не дадоха никакви шансове на домакините.

Началото на второто полувреме започна с множество смени за Кипър, с които селекционерът на домакините Ангелос Анастасиадис се опита да промени резултата, но "лъвовете" не даваха никакви шансовете на "островитяните".

В 55-ата минута Христо Янев центрира остро от пряк свободен удар в наказателното поле на Кипър, но защитник на домакините в последния момент изчисти топката.

Постепенно темпото на игра падна, като двата отбора трудно достигаха до голови положния. В 63-ата минута Кипър изпусна страхотен шанс. Костадин Стоянов сгреши, от което се възползва Митидис, който се озова сам срещу Владо Стоянов и стреля, но вратарят ни показа невероятна класа и спаси.

Отговорът на България бе страхотен пас на Мартин Петров към Генгов, който се озова сам срещу Йоргалидис, но нападателят ни се засуети и бе застигнат и блокиран от Хараламбус. До края на мача националите ни контролираха събитията на терена и заслужено взеха победата.

КИПЪР - БЪЛГАРИЯ 0:1

Голмайстор:
0:1 М. Петров (35)

Кипър: Йоргалидис, Илиа, Карпозис, Добрасинович, Хараламбос, Димитриу, Сачас, Павлу, Ефрем, Алексаднру, Митидис (Ааврам, Хараламбидес, Меркис, Михаил, Христофи)

България: Вл. Стоянов, Бандаловски, К. Стоянов, Иванов, Занев, Гаджев, Ст. Петров, Манолев (64-Н. Димитров), М. Петров (90-Делев), Янев, Генков

Източник gol.bg



Няма коментари:

Публикуване на коментар