събота, 26 март 2011 г.

Вия спаси Испания в Гранада

Европейският и световен шампион Испания положи доста усилия и успя да обърне с 2:1 Чехия, оставайки с пълен актив след 4 мача в своята група. Това бе 18-и пореден успех в квалификация за отбора, който за последен път не успя да спечели мач за класиране на евро или световни финали през септември 2007 година, когато направи 1:1 с Исландия. 

Давид Вия се превърна в герой, вкарвайки и двете попадения за обрата в средата на втората част, като по този начин изпревари Раул и вече има 46 гола за Ла Фурия. 

Чехите поведоха преди почивката, но след това не успяха да задържат преднината си, като имат 6 точки от 4 мача и явно ще трябва да се борят за второто място. 

Селекционерът Висенте дел Боске изненадващо остави на пейката в началото намиращия се в лоша форма Фернандо Торес и постави Давид Вия на върха на атаката. Андрес Иниеста и Хесус Навас действаха по крилата, а в халфовата линия бяха Бускетс, Чаби Алонсо и Шави. 

Домакините започнаха активно с добри действия на Иниеста и Навас по фланговете. След поредното центриране в 5-ата минута Капдевила стреля с глава, но покрай вратата. 

Домакините доминираха и владееха топката, но добрите голови ситуации бяха рядкост. В 27-ата минута Давид Вия стреля опасно от въздуха след пас на Арбелоа, но Петер Чех отрази. И малко след това гостите нанесоха своя удар. 

В 30-ата минута Ярослав Плашил получи възможност да стреля от границата на наказателното поле и с прецизен изстрел преодоля Икер Касияс и шокира световните шампиони. 

До почивката испанците опитаха да отговорят, но стигнаха единствено до няколко корнера и удар с глава на Вия, който за пореден път бе отразен от Чех и така паузата дойде при преднина за гостите. 

Висенте дел Боске очаквано реагира и пусна Фернандо Торес на мястото на Чаби Алонсо. При това положение Вия мина на левия фланг, а Иниеста се върна в средата да организира играта. 

Играта обаче на домакините не стана кой знае колко по-опасна. Това накара селекционерът да пусне и Санти Касорла на мястото на Жоан Капдевила. Последва удар на Вия, който мина покрай вратата, а след това малко точност не стигна и на Иниеста. 

В крайна сметка обаче в 68-ата минута домакините си отдъхнаха. Вия получи топката на границата на наказателното поле, отвори си позиция за стрелба и с хубав удар изравни за 1:1, като по този начин изпревари очаквано Раул голове, реализирайки 45-ото си попадение за Ла Фурия. 

Само 4 минути след това дойде и №46. Резек събори Иниеста в наказателното поле и Вия направи 2:1 от бялата точка. До края домакините удържаха преднината си и почти си осигуриха място на финалите догодина.  

Испания: Касияс, Арбелоа, Пике, Рамос, Капдевила (59 Касорла), Бускетс, Чаби Алонсо (46 Торес), Шави, Навас (85 Марчена), Иниеста, Вия 
Чехия: Чех, Поспех, Сивок, Хубник, Кадлец, Хюбшман, Резек (83 Несид), Плашил, Росицки, Пудил (78 Хлоусек), Барош.

Източник gol.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар